KATEGORİLER
- DİN (4)
- SİYASİ (4)
- BİYOGRAFİ (4)
- GÜNCEL (2)
15 Temmuz 2016 Cuma
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1881-1919)
Gazi Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1881'de Selanik'te dünyaya geldi.(19 mayıs Gazinin kendi seçmiş olduğu doğum tarihidir resmi doğum tarihini kendisi ve ailesi de bilmemektedir)Babası Ali Rıza Efendidir.Babasının ailesi 14.yy'da Anadolu'dan Selanik'e göç eden Yörük Türklerindendir.Ali Rıza Bey gümrük memurluğu ve kereste ticareti yaptı.Ali Rıza Bey 93 harbi (1877-1878) Rus-Osmanlı savaşında Teğmen rütbesi ile askerlik yapmıştır.Atatürk'ün annesi Zübeyde hanım Langaza'da bir çiftlikte dünyaya gelmiştir.Atatürk'ün ;Fatma , Ömer, Ahmet, Naciye ve Makbule adlı beş kardeşinin dördü küçük yaşlarda vefat etmiştir.
Atatürk eğitim hayatına ilk önce Selanik'te Hafız Mehmet Efendinin mektebi ile başlayıp bir kaç gün sonra batılı tarzda eğitim veren Şemsi Efendi mektebine geçmiştir.1888 yılında babası Ali Rıza Efendiyi kaybeden Mustafa Kemal annesi ve kız kardeşi ile birlikte dayısının yanına gittiler.
Mustafa annesinin tüm karşı çıkışlarına rağmen 1893 yılında Selanik Askeri rüştiyesine girdi.Bu okulda ki matematik öğretmeni kendisine "Kemal" ismini verdi.Daha sonra Manastır Askeri idadisine kaydoldu.Bu okulda ikincilikle bitirdi.13 Mart 1899'da İstanbul'da Mekteb-i Harbiye-i Şahaneye (Kara Harp Okulu) girdi.Devamında Harp Akademisine devam ederek 11 Ocak 1905'te " Kurmay Yüzbaşı"rütbesi ile mezun oldu.
Eğitim dönemini tamamlayan Mustafa Kemal ilk görev yeri olarak Şam'da bulunan 5.orduya gönderildi ve bu ordu emrinde görev yaptı. Şam'da bulunduğu süre içerisinde 1906 Ekim ayında Lütfi Bey ve Mustafa Cantekin ile birlikte " Vatan ve Hürriyet " adlı bir cemiyet kurdu.Bir süre sonra Vatan ve Hürriyet Cemiyetinin Selanik'te bulunan İttihat ve Terakki cemiyetine katılması ile birlikte kendisi de bu cemiyete kaydolmuştur.22 Haziran 1908'de Rumeli(Anadolu) Doğu Bölgesi Demir yolları müfettişliğine atandı.
1908'de Meşrutiyet'in ilanından sonra Trablusgarp'a gönderildi. Bingazi garnizonuna önderlik ederek askerlere modern taktikler öğretti.Bu görevi sırasında isyancı Şeyh Mansur'u kontrol altına almıştır.
31 Mart ayaklanmasını bastırmak üzere Selanik ve Edirne'den yola çıkarak Mirliva Mahmut Şevket Paşa komutasında 19 Nisan 1909'da İstanbul'a girecek olan Hareket ordusuna bağlı birinci kademe birliklerinin kurmay başkanı oldu.Akabinde 3.ordu kurmaylığı , 3.ordu subay Talimgahı komutanlığı , 5.kolordu kurmaylığı , 38.piyade Alayı komutanlığı görevlerinde bulundu.
İtalya'nın 19 Eylül 1911'de Trablusgarp'a saldırması ile birlikte Binbaşı olan Mustafa Kemal 18 Aralık 1911'de bölgeye hareket etti.Mustafa Kemal Kahire ve İskenderiye üzerinden Bingazi'ye ulaştı. İskenderiye'den yola çıktıktan sonra hastalık geçirdi. Derne'de ki 16-17 Ocak 1912 taarruzunda gözünden yaralanıp bir ay hastane de tedavi gördü.Balkan savaşının başlaması ile birlikte Mustafa Kemal İstanbul'a döndü.
27 Ekim 1913'te Sofya Askeri Ataşeliğine atanarak yakın arkadaşı Fethi Okyar'ın yanında çalıştı.Bunun yanı sıra Belgrad ve Çetine Askeri Ataşeliğini de yürüttü.Bu sırada 1 Mart 1914'te Yarbaylığa yükseldi.Askeri Ataşe görevi 1915 yılının ocak ayında sona erdi.
1.dünya savaşının başlaması ile birlikte Mustafa Kemal 3.Kolordu emrinde Tekfurdağ'da kurulacak olan 19.Fırka komutanlığına atandı.3.Kolordu komutanı Mehmet Esad Paşanın emrinde savaşan Yarbay Mustafa Kemal Arıburnu'na çıkan ANZAC birliklerinin ilerlemesini Conkbayırın'da durdurdu.Bu başarı üzerine 1 haziran 1915'de Miralaylığa yükseldi.9-10 Ağustos 1915'te Anafartalar zaferini kazandı .Ardından 17 Ağustos'ta Kireçtepe , 21 Ağustos'ta 2.Anafartalar zaferinin kazanılmasına liderlik etti.Bu başarılarının ardından İstanbul basını tarafından "Anafartalar kahramanı " olarak tanıtıldı.
Albay Mustafa Kemal 15 Mart 1916'da 3.orduyu desteklemesi için emrindeki 16.Kolordu ile birlikte Diyarbakır'a gönderildi.Diyarbakır'da ki görevi sırasında Tuğgeneralliğe(Mirliva) yükseldi ve paşa ünvanı kazandı.Diyarbakır'da ki görevi sırasında Ruslar ile Çetin çatışmalar yaşandı, bu cephedeki başarılarından dolayı altın kılıç madalyası ile ödüllendirildi.
7 Mart 1917'de Diyarbakır'da bulunan 2.ordu komutan vekilliğine atandıktan sonra Hicaz Kuvve-i Saferiyesi komutanlığına getirilmek istendi , ancak bu görevi kabul etmediği için 5 Temmuz 1917'de Yıldırım orduları grubu emrindeki 7.ordu komutanlığına atandı.
Veliaht Vahdettin ile birlikte 15 Aralık 1917'de Almanya'ya giderek 2.wilhelm , genel karargahı ve Elsass bölgesini ziyaret ettiler.15 Ağustos 1918'de 7.ordu komutanı olarak Filistin cephesine atandı ve buradaki görevinin ardından 13 Kasım 1918 tarihinde işgal altındaki İstanbul'a ulaştı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder